Teklif Al
Lif Takviyeli Betonun Avantajları Nelerdir?

Lif Takviyeli Betonun Avantajları Nelerdir?

Agrega, çimento ve su gibi bileşenlerle üretilen betonun çekme dayanımı ve çekme birim deformasyon potansiyeli düşüktür. Lifli beton ise betonun dayanıklılığını artırmak için metalik, polimerik, mineral ya da doğal yapıda birtakım malzemelerin karıştırılması ile elde edilir. Günümüzde inşaat sektöründe sağladığı avantajlar dolayısıyla önemi hızla artan lifli betonların üretiminde yaygın olarak doğal, çelik, polipropilen, karbon ve alkali dirençli cam lifler kullanılıyor. Lif tercihi, betonu çatlak gelişimine karşı daha da dirençli hale getirir. Ayrıca süneklik özelliğini artırır. Betonun dayanım ve enerji yutma kapasitesini güçlendirir.

Lifler Beton İçinde Homojen Dağılmalı

Bu ürünlerde aranan temel hususiyet; liflerin beton içerisinde homojen olarak dağılmasıdır. Dağılımın beton karıştırıldıktan sonra da bozulmaması gerekir. Öte yandan lif miktarı, lifin beton matrisi (çimento), narinlik etkisi ve lifin dengeli bir şekilde yayılması, bu ürünün niteliğini belirleyen önemli faktörlerdir. Liflerin beton içerisinde eşit şekilde dağılması (Üniform) çatlakları ilerlemesini büyük ölçüde yavaşlatır ve dayanım seviyesini yükseltir.

Lifler Betonun Uygulama Alanları

Tarih boyuncu yapılarda kullanılan lifli betonlar; güçlü içerikleri nedeniyle büyük fabrika inşaatlarında, betonarme kazık, yol ve havalimanları, su boruları, döşeme betonlarında ve prefabrike yapı elemanları üretiminde sıklıkla tercih ediliyor. Lifli betonun uygulama alanları şu şekilde sıralanabilir: Bahçe duvarları, dev fabrika zeminleri, asitlere maruz betonlar, akaryakıt istasyonları, havalimanları, teras, kaldırım ve otopark, püskürtme beton (shotcrete).

Lifli Betonun Avantajları Nelerdir?

Dirençli olması, sünekliği ve çatlak kontrolünü sağlaması gibi pek çok faydaları ile inşaatlarda kullanılan lifli betonlar; içeriğindeki liflerden dolayı çekme, eğilme ve darbe gibi etkilere karşı daha dayanıklıdırlar. Bünyesindeki lifler sayesinde çatlaklara yönelik köprü işlevi gören bu betonlarda ani çökme yaşanmaz. Aynı zamanda yapıları sismik etkilere karşı da koruyan lifli betonlar, şu avantajlara sahiptir:

Betonda su kaybının neden olduğu ve hacimsel değişiklik olarak tanımlanan büzülme, kılcal çatlak (rötre) oluşumu riskinde azalma meydana gelir. İçeriğindeki dayanıklı maddelerden dolayı yüzey aşınma direncini artırır. Muhtevasındaki lifler yardımıyla su geçirimsizlik düzeyini yükseltir.

Betonda ortaya çıkabilecek ufalanma, tozuma ve pullanma durumunun önüne geçer. Dış etkilere karşı çözünme veya donma ve mukavemetini çoğaltır. Lifler betonda “köprü görevi” görerek, oluşabilecek olası çatlakları engeller. Betonarme elemanlar desteğiyle standart betona kıyasla daha sünek bir yapıdadır.

Lifli betonlarda kullanılan paslanmaz çelik korozyona uğrama riskini ortadan kaldırır. Bu aynı zamanda malzemeye yüksek elastiklik kazandırır. Yüksek alkali dayanımı karakteri nedeniyle inşaat sektöründe yoğun biçimde değerlendirilir.

Prekast cephe sistemlerinde çökme ve ayrışma çatlaklarına karşı etkili bir seçenektir. Beton taşıyıcı sistemlerine yönelik mükemmel bir dayanım sağlar.

35 Yıldır İnşaatın Her Alanında

Sosyal Medyada Paylaş
İletişim sayfasına yönlendirmek için kullanılan script Optional JavaScript; choose one of the two!