İnşaat sektöründe yaygın bir şekilde kullanılan endüstriyel beton, özellikle zemin kaplamalarında öne çıkan bir seçenektir. Endüstriyel beton uygulamaları aşınma, çatlama ve basınç değerleri yüksek mekânların zemin kaplamalarının olmazsa olmazlarındandır. Genellikle otopark, akaryakıt istasyonu, servis alanları, fabrika, atölye, antrepo, depo, havaalanı pisti gibi ağır yük taşımaya ve aşınmaya müsait zeminlerde tercih edilen endüstriyel betonlar; aynı zamanda epoksi işlemleri için ayrı bir öneme sahiptir.
Endüstriyel betonlar farklı sektörlerde yoğun bir şekilde değerlendiriliyor. Bu işletmelerin başta gelenleri şu şekildedir:
Teknik şartlara uygun, boşluksuz, yüzeyi sertleştirilmiş, düz ve istenilen yöne eğim verilen bir beton için öncelikle hazırlanan projeye göre kotlar belirlenir. Daha sonra kullanım amacına uygun olarak betona gerekli kimyasallar ve malzemeler eklenir. Vibratör ile hedeflenen alana beton yerleştirme işlemi yapılır. Dayanım ve yüzey şekline göre helikopter perdah makinesi veya fırçalı olarak tamamlanır. Uygulamada perdah makinesinin kullanımı önemlidir. Bu aracın dairesel hareketleriyle düzlemsel eşitliğin daha kolay bir şekilde sağlanır.
Beton dökülecek zeminin sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Beton atılacak saha alt dolgusu özenli bir şekilde düzenlenmelidir. Bu alan en az 25 cm. kalınlığında olabilir. Sözü edilen işlem için uygun dolgu malzemesi kullanılmalıdır. Saha betonu alt hazırlığında bu uygulamalar betonun daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Aksi halde zemini güçlendirilmemiş alanlarda zamanla oturmalar meydana gelebilir. Bu oturmalar nedeniyle betonda çatlamalar ortaya çıkabilir. Yüzey sertleştirici kullanmadan önce beton içerisindeki suyun buharlaşması gerekir. Betonun ayak izini gösterecek düzeyde olmasına bakılmalıdır. Uygulamada tercih edilen çimento esaslı, kuvars veya silis katkılı yüzey sertleştiriciler beton yüzeyinin aşınma dayanımını arttırır. Çalışmanın yapıldığı sahanın mimarisine göre gri, yeşil ve kırmızı renk seçenekleri düşünülebilir. Uygulama biçimi doğrultusunda yüzey sertleştiriciler metrekarede 3-6 kilogram olabilir. Yüzey sertleştirici işlemi sonrası helikopter (mekanik mala) ile düzgün bir yüzey elde edilebilir.
Endüstriyel beton uygulaması “helikopter” adı verilen perdah makinesi ile gerçekleştirilir. Bir motora bağlı olarak çalışan bu aracın ucunda helikopter pervanelerine benzeyen çelik malalar yer alır. Operatör tarafından beton üzerinde gezdirilen perdah makinesi, lazerli nivo cihazından kot alarak tesviyesi yapılan geniş zeminlerde kullanılır.
Beton; çakıl, mıcır, taş, kırma, kum, çimento, su ve kimyasal katıların karışımından meydana gelir. Homojen bir yapıya sahip olmayan bu karışım içerisinde hava kabarcıkları oluşuyor. Vibratör makinesinin titreşim hareketi sayesinde sözü edilen bu boşluklar betonun dışına çıkarılır. Böylece daha az boşluklu hale gelen betonun basınç ve su dayanımı yükselir.
35 Yıldır İnşaatın Her Alanında